فهرست مطالب

آموزش و سلامت جامعه - سال هشتم شماره 2 (Jun 2021)

مجله آموزش و سلامت جامعه
سال هشتم شماره 2 (Jun 2021)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم سادات شجاعی، وحید قوامی، سیده بلین توکلی ثانی، هادی طهرانی* صفحات 73-79
    اهداف

    بروسلوز (تب مالت) یکی از شایع ترین  بیماری های مشترک بین انسان و دام است. نقش خانواده دررفتارهای پیشگیری کننده از تب مالت حایز اهمیت است لذا این مطالعه با هدف تعیین رابطه رفتارهای پیشگیرانه از تب مالت و سازه های مدل توانمندسازی خانواده محور در زنان خانوارهای دارای افراد مبتلا به تب مالت در ایران انجام شد.
    ابزار و

    روش ها

    200 نفر با روش خوشه ای چند مرحله ای در این مطالعه توصیفی شرکت کردند. داده ها از طریق پرسشنامه جمعیت شناختی، آگاهی، نگرش، خودکارآمدی و عزت نفس و رفتار جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS وآزمون های T مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و همبستگی پیرسون و اسپیرمن و رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    آزمون همبستگی بین سن و رفتار رابطه معنی داری (به طور معکوس) نشان داد (0.218-=r، 0.003=P). براساس آزمون تی مستقل، بین مصرف لبنیات پاستوریزه (0.039=P) و خانه داری (0.045=P) با رفتار پیشگیرانه رابطه معناداری مشاهده شد. آزمون تحلیل واریانس رابطه معناداری بین سطح تحصیلات با رفتارپیشگیرانه نشان داد (0.002=P). برطبق مدل رگرسیون خطی تنها رابطه سازه خودکارآمدی با رفتار معنادار بود (P<0.001) و خودکارآمدی دارای قدرت پیش گویی کنندگی بیشتری نسبت به سایر سازه ها بود.

    نتیجه گیری

    در زنان کشور، خودکارآمدی نقش مهم در پیش بینی رفتار دارد. در راستای ترویج رفتارهای پیشگیری کننده از تب مالت بایستی خودکارآمدی افراد ارتقاء یابد.

    کلیدواژگان: تب مالت، رفتارپیشگیری کننده، خودکارآمدی، توانمندسازی
  • مجید براتی، خدیجه عزتی رستگار، شراره باقری*، جهانبخش یوسفی، آمنه حسینی، سامرند سعیدی، گلاله پرندان صفحات 81-87
    اهداف

    چهارشنبه سوری یک از جشن های مهم ایران است که سالانه تعداد زیادی از افراد به دلیل استفاده از موادمنفجره دچار آسیب می شوند. لذا هدف مطالعه حاضر بررسی اثر بخشی الگوی فرایند موازی توسعه یافته در پیشگیری از صدمات در دانش آموزان بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 240 دانش آموز  پسر به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل مورد بررسی قرار گرفتند. مداخله شامل دو جلسه آموزشی و نمایش فیلم و  ابزار مورد استفاده، پرسشنامه محقق ساخت طراحی شده براساس  سازه های الگوی فرایند موازی توسعه یافته بودکه روایی و پایایی آن تایید شده بود و قبل از مداخله و دو ماه بعد از مداخله در دو گروه تکمیل شد.  داده ها با آزمون های آماری تی و آنالیز رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت .

    یافته ها

    میانگین سنی دانش آموزان 1.05±15.82 سال بود. رفتار آتش بازی قبل از مداخله در دو گروه  اختلاف معنی دار نداشت و 88% دانش آموزان در مراسم چهارشنبه سوری از مواد منفجره استفاده می کردند. نتایج  آزمون رگرسیون لجستیک قبل از مداخله نشان داد که تهدید درک شده، پیشگویی کننده عدم استفاده از مواد محترقه است است. نتایج نشان داد که اثر بخشی مداخله آموزشی باعث شد تا دانش آموزان گروه آزمون در مسیر کنترل خطر  قرار بگیرند و استفاده از مواد محترقه بعد از مداخله در گروه آزمون بطور معنی دار کاهش یافت (0.001>p).

    نتیجه گیری

    آموزش با محتوای حساس سازی و  ترس همراه با کارآمدی، مداخله آموزشی مناسبی در کاهش حوادث چهارشنبه سوری در نوجوانان است.

    کلیدواژگان: مواد منفجره، دانش آموزان، مدل فرایند موازی توسعه یافته، چهارشنبه سوری
  • رقیه عاشوری احمدگورابی، نوشین روحانی تنکابنی*، پریسا کسمایی، مریم شکیبا، طاهره کمالی خواه صفحات 89-96
    اهداف

    کم تحرکی در زنان ایرانی بسیار بالاتر از مردان ایرانی است. از آنجاییکه  معلمان درمعرض آسیب های شغلی هستند، توجه به فعالیت بدنی در معلمان، بسیار مهم و ارتقاء آن ضروری است. نظریه شناختی-اجتماعی چارچوبی مفید برای درک رفتار فعالیت بدنی است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین کننده های رفتار فعالیت بدنی، براساس نظریه شناختی اجتماعی درمعلمان زن مدارس شهرستان رشت انجام شد.
    ابزار و

    روش ها

    مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی بر روی 612 نفرازمعلمان زن مدارس کلیه مقاطع تحصیلی شهری و روستایی شهرستان رشت طی نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای، درسال تحصیلی 99-1398 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات مشتمل بر فرم اطلاعات جمعیت شناسی، پرسشنامه بین المللی فعالیت بدنی(فرم کوتاه) وپرسشنامه روا و پایای نظریه شناختی اجتماعی بود. جهت تحلیل داده ها از آزمونهای تی مستقل، آنالیز واریانس، ضریب همبستگی اسپیرمن ورگرسیون خطی متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی آزمودنی ها 7.65 ±40.25 بود. 331 نفر (54.1 درصد) از معلمان، فعالیت بدنی سبک (مت دقیقه/هفته 599-0) داشتند. سازه برنامه ریزی ورزشی (0.001P= و ß=0.34) و پس از آن سازه خودکارآمدی (0.003P= و ß=0.14) بیشترین قدرت پیشگویی کنندگی فعالیت بدنی را داشتند که به ترتیب 17% و 12% واریانس فعالیت بدنی را توجیه می کردند.

    نتیجه گیری

    برنامه ریزی ورزشی و خودکارآمدی از عوامل مهم درپیش بینی رفتارفعالیت بدنی بودند که از این سازه ها درطراحی مداخلات، جهت ارتقاء فعالیت بدنی درمعلمان شهرستان رشت میتوان  بهره گرفت.

    کلیدواژگان: نظریه شناختی اجتماعی، فعالیت بدنی، معلمان زن، آموزش بهداشت
  • لیلا سبزمکان*، طاهره کمالی خواه، مشرفه چالشگر کردآسیابی، مژگان نوریان صفحات 97-104
    اهداف

    دشواری پایبندی به رژیم غذایی توصیه شده یک مشکل رایج در میان بیشتر افراد مبتلا به فاکتورهای خطر متابولیک بیماری های قلبی عروقی است. هدف از این مطالعه شناسایی عوامل مرتبط با پایبندی به رژیم غذایی در میان افراد مبتلا به عوامل خطر متابولیک بر اساس یک تیوری روانشناسی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه ترکیبی بود. در مرحله کیفی، با 50 نفر که حداقل یک عامل خطر متابولیک داشته و به واحدهای دیابت مراکز جامع سلامت کرج ارجاع شده بودند، مصاحبه شد و داده ها با استفاده از NVivo10 تحلیل گردید. در مرحله کمی، یک مطالعه جهت بررسی عوامل مرتبط با تبعیت از رژیم غذایی انجام شد. داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری از طریق AMOS18 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    عوامل شخصی به ویژه خودکارآمدی درک شده (0.001=P ,β=0.49) و موانع درک شده (0.001=P ,β=-0.33) مهمترین پیش بینی کننده های تبعیت از رژیم غذایی بودند. با این حال، یافته های مصاحبه ها و نظرسنجی ها با عوامل ساختاری و اجتماعی مطابقت نداشتند. عامل ساختاری به عنوان یک عامل عمیق تاثیرگذار بر رفتارهای غذایی سالم در مرحله کیفی گزارش شده بود، اما عامل اجتماعی پیش بینی کننده قابل توجهی در مرحله کمی بود (0.001=P ,β=0.67).

    نتیجه گیری

    فقط 51.07٪ از افراد با حداقل یک عامل خطر متابولیک قلبی عروقی به رفتارهای غذایی سالم پایبند بودند. اگرچه عوامل تعیین کننده شخصی بیشترین تاثیر را در تبعیت از رژیم غذایی در بین افراد مبتلا به فاکتورهای خطر متابولیک قلبی عروقی دارند، اما برای افزایش تبعیت از رژیم غذایی باید عوامل اجتماعی و ساختاری در نظر گرفته شود

    کلیدواژگان: رفتارهای تغذیه سالم مدل نظری، دیابت نوع 2، فشار خون بالا، چربی خون
  • بابک معینی، فروزان رضاپورشاکلایی، طاهره اعتصامی فرد، قدرت الله روشنایی، حمید عباسی* صفحات 105-110
    اهداف

    سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر و جمعیت سالمندان در ایران رو به افزایش می باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین کیفیت و سبک زندگی سالمندان شهر همدان در سال 1394 انجام شد.
    ابزار و

    روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 230سالمند بازنشسته بالای 60 سال کانون های بازنشستگان شهر همدان که به شیوه خوشه ای انتخاب شده بودند، انجام شد. جمع آوری داده ها توسط پرسشنامه های استاندارد کیفیت زندگی و سبک زندگی انجام گرفت. تحلیل داده‎ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و آزمون های کای دو و آنالیز همبستگی انجام و سطح معنی‎داری 5 درصد در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    سبک زندگی بیشتر سالمندان تحت پژوهش نامطلوب (61.3 درصد) و 38.7 درصد دارای کیفیت زندگی متوسط بودند. بعد عملکرد جسمانی نامطلوبترین بعد سبک زندگی و ورزش و فعالیت جسمانی نیز نامطلوبترین بعد کیفیت زندگی بودند. نتایج آزمون کای دو ارتباط معناداری را بین وضعیت سبک زندگی با جنسیت و همچنین کیفیت زندگی با جنسیت نشان داد (0.05>P). میانگین سبک زندگی و کیفیت زندگی در بین وضعیت های مختلف تاهل سالمندان اختلاف معنا داری داشت (0.05>P). نتایج نشان داد که بین نمرات سبک زندگی با کیفیت زندگی رابطه همبستگی مثبتی وجود داشت (r=0.479)(0.001>P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر حاکی از سبک زندگی نامطلوب و کیفیت زندگی متوسط در سالمندان بود. لذا توصیه می شود مداخلاتی در جهت بهبود سبک زندگی و کیفیت زندگی به خصوص در حیطه عملکرد جسمانی، انجام ورزش و فعالیت بدنی در جمعیت سالمندان مدنظرقرارگیرد.

    کلیدواژگان: سالمندان، کیفیت زندگی، سبک زندگی، ارتقای سلامت
  • مریم هاشمیان، مهدی عبدالکریمی، زهرا اسدللهی، مصطفی نصیرزاده* صفحات 111-119
    اهداف

    یکی از عوامل موثر در ایجاد بیماری های مزمن بی تحرکی است. لذا با توجه به اهمیت اصلاح رفتار فعالیت فیزیکی دختران نوجوان و به منظور تدوین راهبردهای آموزشی و مداخلاتی مناسب در این زمینه، مطالعه حاضر باهدف تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر تیوری شناختی اجتماعی بر فعالیت فیزیکی دختران نوجوان رفسنجان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی در میان 246 دانش آموز دختر دوره متوسطه اول (124 = گروه مداخله و 122 = گروه کنترل) رفسنجان (جنوب ایران) انجام پذیرفت. پرسشنامه شامل ارزیابی فعالیت بدنی هفته گذشته و عوامل موثر بر فعالیت بدنی بر اساس سازه های نظریه شناختی اجتماعی بود. مداخلات آموزشی در چهار جلسه برای دانش آموزان و در دو جلسه برای والدین، ​​معلمان و مسیولان مدرسه برگزار گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16، آزمون من ویتنی، آزمون ویلکاکسون، تی تست و تی زوجی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    بین میانگین نمرات دو گروه از نظر عوامل محیطی (P=0.027)، دانش (P<0.001)، حمایت خانواده (P=0.001)، خودکارآمدی (P=0.001) و خود تنظیمی (P =0.008) تفاوت معنی داری وجود داشت. بعد از اجرای برنامه آموزشی، میزان فعالیت بدنی روزانه و هفتگی افزایش یافت (0.001=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، پیشنهاد می شود که مطالعات مداخله ای بر اساس ساختارهای نظریه شناختی اجتماعی با تاکید بر نقش خانواده و همسالان به عنوان الگوهای رفتاری و حامیان اجتماعی انجام شود.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، آموزش، تئوری شناخت اجتماعی، دختران
  • اکرم محتری طاهری، امین عربشاهی، حبیب الله رحیمی، ذبیح الله قارلی پور*، محمدرضا دهقان زاده صفحات 121-126
    اهداف

    مشکلات دهان و دندان، به ویژه پوسیدگی دندان، از جمله مشکلات بهداشتی رایج در سراسر جهان است که به طور معمول در دوره نوجوانی آغاز می شود. این مطالعه با هدف تعیین عوامل مرتبط با بهداشت دهان و دندان بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در بین دانش آموزان کلاس 10 تا 12 در شهر کاشان انجام شد.
    ابزار و

    روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 180 دانش آموز پایه 10 تا 12 ساکن شهر کاشان، در سال های 1396 تا 1397 انجام گردید. دانش آموزان به طور تصادفی و با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای از مدارس انتخاب شدند. سپس، شرکت کنندگان در مطالعه، یک پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا را تکمیل کردند. داده های جمع آوری شده در نرم افزار SPSS 20 و با استفاده از آزمون های t مستقل، رگرسیون لجستیک، آنالیزواریانس یکطرفه و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.

    یافته ها

    50.6 درصد از شرکت کنندگان حداقل یک بار در روز مسواک می زدند، 20 درصد یک بار در روز از نخ دندان استفاده می کردند و 8.3 درصد هر شش ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه می کردند. طبق یافته ها، بین خودکارآمدی درک شده و رفتارهای بهداشت دهان و دندان همبستگی مثبت و معناداری وجود داشت (0.35=r ؛ 0.001>p). علاوه بر این، موانع درک شده با انجام رفتارهای بهداشت دهان و دندان رابطه منفی و معناداری داشت (0.30-=r ؛ 0.001>p). با این حال، بین حساسیت درک شده، شدت درک شده و منافع درک شده با رفتارهای بهداشت دهان و دندان همبستگی معنی داری مشاهده نشد (0.05<p).

    نتیجه گیری

    مدل اعتقاد بهداشتی در ارتقاء رفتارهای بهداشت دهان و دندان اثربخشی لازم را داشت. طراحی برنامه ها و مداخلات آموزشی مناسب بر اساس الگوها و نظریه های رفتاری جهت افزایش خودکارآمدی و رفع موانع رفتار مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و بهبود سلامت دهان و دندان در دانش آموزان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بهداشت دهان و دندان، دانش آموزان، مدل اعتقاد بهداشتی
  • غلامرضا تاج بخش* صفحات 127-133
    اهداف

    زمانی که در جامعه یک بیماری اپیدمی می شود نه تنها بر سلامت جسمانی فرد تاثیر دارد بلکه سلامت اجتماعی و روانی جامعه را نیز تحت تاثیر خود قرار می دهد. در ماه های اخیر بدلیل جهانی شدن و ارتباطات گسترده بین کشور و  رشد مهاجرت ها و مسافرت های درون و برون کشوری شاهد پراکنده شدن ویروس کرونا  و گسترش بحران  آن هستیم که جامعه جهانی از جمله ایران با آن  درگیر می باشد. با توجه به اهمیت تندرستی وسلامت در جامعه که صرفا موضوع پزشکی نیست بلکه تندرستی جمعیت؛ بازتاب نحوه عملکرد جامعه است. بر این اساس در اسفندماه سال 1398 تحقیق حاضر به بررسی کرونا ویروس و تجربه زیسته مردم در مواجهه با آن در شهر بروجرد استان لرستان پرداخت.

    مشارکت کنندگان و روش ها

    داده های کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساخت یافته و مشاهده مشارکتی گردآوری گردید و از روش نظریه مبنایی برای تحلیل داده ها استفاده شده است. به کمک روش نمونه گیری نظری و هدفمند از 18 نفر از شهروندان بروجردی مصاحبه شد.

    یافته ها

    پس از تحلیل داده های کیفی هفت مضمون اصلی شناسایی شد که عبارتند از: ابعاد بهداشتی و آموزشی، حاکمیتی و سیاسی، فرهنگی و مذهبی، خانوادگی، اجتماعی، روان شناختی  و اقتصادی و هر کدام از اینها دارای زیر مقولات فرعی نیز هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که کرونا ویروس باعث اختلال جدی در زندگی روزمره مردم این شهر شده و سلامت روانی و اجتماعی آنان را تحت تاثیر خود قرار داده است.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، تجربه زیسته، تحقیق کیفی
  • سمیرا بهادیوند، امین دوستی ایرانی، منوچهر کرمی، مصطفی قربانی، یونس محمدی* صفحات 135-142
    اهداف

    نتایج مطالعات مختلف درباره میزان شیوع رفتارهای پرخطر در میان نوجوانان ایرانی متناقض است. این مطالعه با هدف برآورد شیوع مصرف مواد مخدر، مصرف الکل، استعمال دخانیات، قلیان و روابط خارج از ازدواج در نوجوانان ایرانی و  با رویکردی سیستماتیک انجام شده است.
    اطلاعات و

    روش ها

    در این مطالعه متاآنالیز، پایگاه های اطلاعاتی خارجی شامل اسکوپوس (Scopus)، مدلاین (Medline)، آی اس آی (ISI) و و داخلی شامل مگیران(Magiran)، ایران داک (IranDoc) و اس آی دی (SID) تاریخ 1/10/1399 جستجو شدند. جهت انجام و نگارش مطالعه از چک لیست PRISMA و برای سنجش کیفیت مقالات از چک لیست ارزیابی موسسه جوآنا بریگز استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Stata 11 استفاده شد.

    یافته ها

    از 8047 مطالعه شناسایی شده در مرحله اولیه، 37 مطالعه واجد شرایط متاآنالیز بودند. نتیجه متاآنالیز نشان داد که شیوع مصرف مواد مخدر، مصرف الکل، استعمال دخانیات، قلیان و روابط خارج از ازدواج در نوجوانان ایرانی 4٪، 9٪، 9٪، 20% و 20% بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که شیوع رفتارهای پرخطر در نوجوانان ایرانی زیاد است. اقدامات قانونی جهت پیشگیری و کاهش شیوع عوامل پرخطر در نوجوانان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، نوجوانان، مرور نظامند، ایران
  • نسیبه زنجری، گیتی بهرامی، مهسا نوری، زهرا علی اکبرزاده آرانی* صفحات 143-158
    اهداف

    شناسایی عوامل مرتبط با کیفیت زندگی سالمندان می‏ تواند در یافتن مسیرهایی برای بهبود آن موثر باشد. بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی عوامل مرتبط با کیفیت زندگی سالمندان در کشورهای خاورمیانه است.

    اطلاعات و روش کار

    این مطالعه از نوع مرور نظامند می باشد. جستجوی مقالات در ماه مارس و آوریل 2020 در پایگاه های اطلاعاتی Scopus, SID, Magiran, Irandoc, Noormags, Web of Science, Pubmed, Proquest با کلید واژه های کیفیت زندگی (“quality of life”)، سالمند (elder*, older, ageing, aging, seniors, old age) و تک تک کشورهای خاورمیانه انجام شد و با توجه به معیارهای ورود و خروج، مقالات مرتبط وارد پژوهش شدند.

    یافته ها

    در جستجوی اولیه 1606 مقاله بدست آمد که پس از غربالگری مقالات در نهایت 123 مقاله وارد مطالعه شدند. یافته های منتج از مطالعات در چهار طبقه عوامل اجتماعی-جمعیتی، روان‏شناختی، فیزیکی و معنوی قرار گرفتند. نتایج نشان داد بررسی عوامل اجتماعی- جمعیتی و سپس فیزیکی بیشترین درصد را به خود اختصاص داده است. در ایران عوامل جمعیت‏ شناختی، در ترکیه بیماری‏ها و در کشورهای عربی رفتارهای مرتبط با سلامت بیشتر مورد بررسی قرار گرفته و رابطه معناداری با کیفیت زندگی داشته‏ اند.

    نتیجه ‏گیری

    نیاز است در اولویت سیاست‏گذاری‏ های سالمندی در کشورهای خاورمیانه، بر رویکرد جنسیتی و طبقه سنی، غربالگری زودهنگام بیماری‏ها، حضور بیشتر سالمندان در جامعه و سبک زندگی سالم تاکید ‏شود. همچنین با توجه به اینکه بیشتر مطالعات به بررسی عوامل خطر کیفیت زندگی (بیماری‏ها و اختلالات روانی) پرداخته اند، پیشنهاد می گردد که در مطالعات آتی بر عوامل محافظت‏ کننده کیفیت زندگی مانند به‏زیستن روان شناختی توجه بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سالمندی، خاورمیانه، جمعیت شناختی
|
  • Maryamosadat Shojaei, Vahid Ghavami, Seyedeh-Belin Tavakkoli-Sani, Hadi Tehrani* Pages 73-79
    Aims

    Brucellosis (Malta fever) is one of the most common zoonosis diseases. The role of the family in preventive behaviors against brucellosis is important, so this study was conducted to determine the relationship between preventative behaviors of brucellosis and family-based empowerment models in women in families with brucellosis patients in Iran.

    Instrument & Methods

    200 people participated in this descriptive study through the multi-stage cluster method. Data were collected through demographic questionnaires, awareness, attitude, self-efficacy, and self-esteem and behavior. Data were analyzed using SPSS software and independent T-tests, one-way analysis of variance, and Pearson and Spearman correlation and regression.

    Findings

    96 (48%) participants had a history of brucellosis, 174 (87%) had a history of contact with livestock, 131 (65.5%) had a history of consumption of unpasteurized dairy products (r=-0.218, p=0.003). Based on the independent t-test, a significant relationship was observed between pasteurized dairy consumption and housekeeping with preventive behavior (p=0.039) (p=0.455). Variance analysis test showed a significant relationship between the level of education and preventive behavior (p=0.002). According to the linear regression model, the relationship between self-efficacy and behavior was significant (p<0.001), and self-efficacy had more predictive power than other constructs.

    Conclusion

    In countrywomen, self-efficacy plays an important role in predicting behavior. In order to promote preventive behaviors against brucellosis, peoplechr('39')s self-efficacy should be improved.

    Keywords: Brucellosis, Preventive behavior, Self-efficacy, Empowerment
  • Majid Barati, Khadijeh Ezzati Rastgar, Sharareh Bagheri*, Jahanbakhsh Usefi, Ameneh Hosseini, Samrand Saeedi, Golaleh Parandan Pages 81-87
    Aims

    Charshanbeh Suri is one of the most important Iranian ceremonies every year when many people are injured due to the use of explosives on the day. The present study aimed to investigate the effectiveness of the developed parallel process model in injury prevention in students.

    Materials & Methods

    This experimental study was conducted in 2020-21 with 240 male students in Sanandaj who were randomly and equally divided into experimental and control groups. The intervention consisted of two 90-minute training sessions in the form of lectures, questions, and answers, group discussions, and screenings of related videos. The researcher-made questionnaire based on the model constructs of the developed parallel process, the validity, and reliability of which were confirmed, was used before the intervention and two months after the intervention. Data were analyzed by independent t-test and logistic regression analysis using SPSS 16 software.

    Findings

    The mean age of students was 15.82±1.05 years. There was no significant difference in fireworks behavior between the two groups before the intervention, and 88% of the students used explosives during the Charshanbeh Suri ceremony. The results of the logistic regression test before the intervention showed that the perceived threat predicted the non-use of incendiary materials. The effectiveness of the educational intervention caused the students in the experimental group to be in the path of risk control, and the use of incendiary substances after the intervention in the experimental group was significantly reduced (p<0.001).

    Conclusion

    Education with the content of sensitization and fear and efficiency is an appropriate educational intervention in reducing Charshanbeh Suri events in adolescents.

    Keywords: Explosives, Students, Extended Parallel Process Model, Charshanbeh Suri
  • Rogheyeh Ashouri-Ahmadgoorabi, Nooshin Rouhani-Tonekaboni*, Parisa Kasmaei, Maryam Shakiba, Tahereh Kamalikhah Pages 89-96
    Aims

    Inactivity among Iranian women is higher than in Iranian men. Since teachers are exposed to occupational damages, it is necessary to consider physical activity in teachers. The Social-Cognitive Theory (SCT) is a useful framework for understanding physical activity behavior. Therefore, the present research was aimed to determine physical activity determinants in female teachers based on SCT.

    Instrument & Methods

    This analytic-cross sectional study was performed on 612 female schoolteachers of all educational levels of urban and rural areas of Rasht County using multi-stage random sampling in the 2019- 2020 academic years. The data collection instruments included demographic information, International Physical Activity Questionnaire– Short Form, and Social Cognitive Theory Questionnaire. In order to analyze the data, I used Independent Samples t-test, Analysis of Variance, Spearman Correlation Coefficient, and Multiple Linear Regression tests in SPSS 21 software.

    Findings

    The age average of the teachers was 40.25±7.65. Of the total, 331 teachers (54.1%) had light physical activity (0-599 MET minutes/week). It observed the most direct correlation between self-efficacy (r=0.439) and exercise planning (r=0.513) with physical activity behavior. Constructs of exercise Planning (B=0.34, p=0.001) and Self-Efficacy (B=0.14, p=0.003) were the most significant predictors of physical activity and accounted for 17% and 12% of the variance, respectively.

    Conclusion

    Constructs of exercise Planning and Self-Efficacy were the most important predictors of physical activity that can be used in designing interventions to promote physical activity in teachers.

    Keywords: Social Cognitive Theory, Physical activity, School Teachers, Health Education
  • Leila Sabzmakan*, Tahereh Kamalikhah, Mosharafeh Chaleshgar Kordasiabi, Mojgan Nourian Pages 97-104
    Aims

    Difficulty in adhering to the recommended diet is a common problem among most people with metabolic risk factors of cardiovascular diseases. The purpose of this study was to identify factors associated with dietary adherence among people with metabolic risk factors based on a psychological theory.

    Materials & Methods

    This research was a mixed-method study. In the qualitative phase, 50 people who had at least one metabolic risk factor and were referred to the diabetes units of Karaj health centers were interviewed, and the interviews were analyzed using NVivo10. In the quantitative phase, a survey was carried out to investigate factors associated with dietary adherence. The data were analyzed using structural equation modeling via AMOS18.

    Findings

    Personal factors especially perceived self-efficacy (β=0.49; p=0.001) and perceived barriers (β=-0.33; p=0.001), were the most important predictors influencing dietary adherence. However, the findings of interviews and surveys were not aligned with structural and social factors. The structural factor was perceived as a deep factor influencing healthy eating behaviors in the qualitative phase, but the social factor was a significant predictor in the quantitative phase (β=0.67; p=0.001).

    Conclusion

    Only 51.07% of people with at least one cardiovascular metabolic risk factor adheres to healthy eating behaviors. Although personal determinants are the most dominant contributors of dietary adherence among people with cardiovascular metabolic risk factors, social and structural factors should be considered to enhance dietary adherence.

    Keywords: Healthy Eating Behaviors, Theoretical Model, Type 2 Diabetes, High Blood Pressure, Hyperlipidemias
  • Babak Moeini, Forouzan Rezapor Shakolaei, Tahereh Etesami Frad, Ghodratolah Roshanaei, Hamid Abasi* Pages 105-110
    Aims

    Elderly is an important period of human life, and the elderly population in Iran is increasing. Therefore, the present study was aimed to investigate the relationship between quality and lifestyle health promotion behaviors among the elderly in Hamadan, 2015.

    Instrument & Methods

    This cross-sectional study was conducted on 230 retired elderly over 60 years selected by cluster sampling method in Hamadan retirement centers. A standard questionnaire for quality of life and lifestyle was used to collect data. Data were analyzed using SPSS-16 software, chi-square, and correlation analysis. The significance level was considered 5%.

    Findings

    Lifestyle in the elderly was undesirable (61.3%), and 38.7% had a moderate quality of life. Physical functioning was the most undesirable aspect of lifestyle, and physical activity was the most undesirable aspect of quality of life. The results of the Chi-squared test showed two significant relationships between lifestyle status and gender as well as the quality of life with gender (p<0.05). The mean of lifestyle and quality of life were significantly different between marital variables (p<0.05). The results showed a positive correlation between lifestyle scores and quality of life (r=0.479, p<0.001).

    Conclusion

    According to an undesirable lifestyle and moderate quality of life in the elderly, it is recommended that interventions be made to increase lifestyle and quality of life, especially in physical functioning, exercise, and physical activity in the elderly.

    Keywords: Aging, Quality of Life, Lifestyle, Health Promotion
  • Maryam Hashemian, Mahdi Abdolkarimi, Zahra Asadollahi, Mostafa Nasirzadeh* Pages 111-119
    Aims

    One of the effective factors in causing chronic diseases is inactivity. Therefore, considering the importance of modifying adolescent girlschr('39') physical activity behavior and developing appropriate educational strategies and interventions in this field, this study aimed to investigate the effect of educational intervention based on social cognitive theory (SCT) on adolescent girlschr('39') physical activity.

    Materials & Methods

    A Quasi-experimental study was conducted among 246 female high schoolschr('39') Students (124=intervention group and 122=control group) in Rafsanjan (Southern Iran) by random cluster sampling in 2018-19. Demographics variables and valid and reliable questionnaire included the physical activity assessment of the last week and its effective factors based on SCT constructs collected in two stages. Educational interventions were applied in four sessions to students and two sessions to parents, teachers, and school officials. Data analysis was performed using SPSS 16.0, the Mann-Whitney U test, the Wilcoxon test, and the T-test.

    Findings

    After executing the educational program, there was a significant difference between the mean scores of the two groups in environmental factors (p=0.027), knowledge (p<0.001), family support (p=0.001), self-efficacy (p=0.001), and self-regulation (p=0.008), comparative between two groups the rates of daily and weekly physical activity increased (p=0.001).

    Conclusion

    The implementation of educational programs based on the SCT positively affects promoting physical activity in adolescents.

    Keywords: Physical Activities, Education, Theory, Female
  • Akram Mehtari Taheri, Amin Arabshahi, Habibollah Rahimi, Zabiholah Gharlipour*, Mohammad Reza Dehghanzadeh Pages 121-126
    Aims

    Oral problems, particularly dental caries, are among prevalent health problems across the world that normally initiate in adolescence. This study aimed to determine oral health-related factors based on the health belief model among 10th to 12th-grade students in Kashan.

    Instrument & Methods

    This cross-sectional study was conducted on 180 10th to 12th-grade students living in Kashan City, Iran, in 2017-18. Using multistage sampling, students were randomly selected from schools. Then, students completed a valid and reliable researcher-made questionnaire. Utilizing independent t-test, logistic regression, ANOVA, and Pearsonchr('39')s correlation coefficient, the collected data were analyzed by SPSS 20.

    Findings

    50.6% of the participants brushed teeth at least once a day, 20% used dental floss once a day, and 8.3% referred to the dentist once every six months. There was a significant positive correlation between perceived self-efficacy and oral health behaviors (r=0.35; p<0.001). In addition, perceived barriers had a significant negative relationship with oral health behaviors (r=-0.30; p<0.001). However, perceived susceptibility, perceived severity, and perceived benefits had no significant correlation with oral health behaviors (p>0.05).

    Conclusion

    The health belief model has the necessary effectiveness in promoting oral health behaviors. It is suggested to utilize appropriate plans and educational interventions based on behavioral models and theories to increase self-efficacy and remove barriers to toothbrushing behavior, utilization of dental floss, and improvement of oral health in students.

    Keywords: Oral Health, Students, Health Belief Model
  • Gholamreza Tajbakhsh* Pages 127-133
    Aims

    Due to the widespread outbreak of COVID-19, thousands of people have died, and millions of people have been infected around the world, putting communities at great risk. The present study assessed the lived experience of people infected by COVID-19.

    Participants & Methods

    This qualitative research with a phenomenological approach was conducted in March 2020 in Boroujerd, Lorestan. Using the theoretical sampling method, 18 citizens were interviewed. Data were collected through semi-structured interviews. The Colaizzi method was used for data analysis, and Goba and Lincoln validation model was used for scientific validation of research findings.

    Findings

    After qualitative data analysis, seven main themes were identified, including the dimensions of health and education (highlighting the role of health care providers, improving personal health, stagnation of educational activities, the need to improve media literacy), family (family-centered lifestyle, generational convergence and family cohesion), social (disruption of relationships and social interactions of individuals, increasing social trust in health care institutions, reproduction of social inequality), cultural and religious (spirituality, cultural weakness), economic (disorder and recession following disruption of business and production), sovereignty and politics (organizational integrity, bioterrorism), psychological (anxiety and social phobia).

    Conclusion

    COVID-19 has seriously affected peoplechr('39')s daily life and mental and social health in Boroujerd.

    Keywords: Coronavirus, Lived Experience, Qualitative Research​​​​​​​
  • Samira Bahadivand, Amin Doosti-Irani, Manoochehr Karami, Mostafa Qorbani, Younes Mohammadi* Pages 135-142
    Aims

     Our knowledge of the prevalence of high-risk behaviors among Iranian adolescents is controversial. This paper was aimed to estimate the prevalence of drug abuse, alcohol consumption, smoking, hookah, and extramarital sex among Iranian adolescents with a systematic approach.

    Information & Methods

    In this meta-analyses study, the databases were searched up to date of 2020/1/21 that searched major international databases including Web of Science, Medline, and Scopus, and some national databases include SID, IranDoc, Magiran, and a reference list of the selected studies to obtain the relevant studies until 2020/02/21. PRISMA checklist and the Joanna Briggs Institute critical appraisal checklist were used. Stata 11 software was used to analyze data.

    Findings

    Out of 8047 studies identified at initial phase, 37 studies were eligible for meta-analysis. The pooled prevalence of drug abuse, alcohol consumption, smoking, hookah and extramarital sex were 4% (95% CI: 3% to 5%), 9% (95% CI: 6% to 10%), 9% (95% CI: 7% to 10%), 20% (95% CI: 14% to 25%) and 20% (95% CI: 9% to 31%), respectively.

    Conclusion

    The prevalence of high-risk behaviors in Iranian adolescents is high. Taking primary prevention measures to reduce prevalence is recommended by legal and health measures.

    Keywords: Risk Behavior, Adolescents, Systematic Review, Iran
  • Nasibeh Zanjari, Giti Bahrami, Mahsa Nouri Koochi, Zahra Aliakbarzade Arani* Pages 143-158
    Aims

    Identifying the factors affecting the older adultchr('39')s quality of life can be effective in finding ways to improve their quality of life. Therefore, this study aimed to investigate the factors affecting older adultschr('39') quality of life in Middle Eastern countries.

    Information & Methods

    This systematic review study was conducted in March and April 2020. According to the World Health Organization classification, studies published up to April 2020 on older adults aged 60 years and older were included. STROBE was used to screen and evaluate articles. Articles were searched without language restrictions using Web of Science, Medline, Scopus, Magiran, Proquest, SID, Noormags, IranDoc, and the keywords of quality of life, elder, aging, aging, seniors, and old age conducted in all Middle Eastern countries.

    Findings

    In the initial search, 1606 articles were obtained. After screening, finally, 123 articles were reviewed. The results were classified into four categories, including socio-demographic, psychological, physical, and spiritual factors. The results showed that socio-demographic and physical factors were the most important factors. In Iran, demographic factors, in Turkey, diseases, and the Arab countries, health-related behaviors were more frequent and had a significant relationship with quality of life.

    Conclusion

    The elderlychr('39')s quality of life in the Middle East is related to various factors, including socio-demographic, psychological, physical, and spiritual factors; therefore, it is necessary to plan at different levels to increase their quality of life according to the relevant factors.

    Keywords: Quality of Life, Aged, Middle East, Demography